Spotlights i kök för den ultimata köksbelysningen

Spotlights i kök belysning

Köket är en viktig samlingspunkt i varje hem. Här lagar vi mat, umgås och har det allmänt trevligt! Det är viktigt att det känns fräscht och det är många som renoverar och noggrant väljer ut inredningen i sitt kök. Men det är många som glömmer bort belysningen och den inverkan det har på köksmiljön. Det kan vara den som är skillnaden på om köket blir en funktionell och mysig plats i huset eller inte. Därför tänkte vi prata lite mer om ett specifikt projekt där vi har installerat dimbara spotlights och förhöjt känslan i ett annars stilrent kök. På våran systersajt Ljuskoncept kan ni även läsa mer och hitta snygga spotlights på skena i kök

Spots i köket – vad blir snyggast?

Det är populärt att ha spots, både som downlights och som spotlights i sitt kök. I detta inlägg kommer vi specifikt att prata om spotlights. Men det är värt att nämna att olika typer av belysning passar bättre i olika miljöer. 

Det som är roligt med att välja ut spots till kök är att det finns så många olika varianter. Dem kommer i flera färger som kan matchas med inredning för den där härliga känslan av lyx som professionella inredningsdetaljer ger. Så se till att välj en spotlight som du tycker passar bra in med övrig inredning i rummet. Vi rekommenderar den spotlight vi använt i just detta projekt som heter Takspot Cylinder och går att köpa i Xcens webbshop till ett bra pris. 

Spottar i köket

Spotlights – Välja rätt styrka, ljusfärg och spridningsvinkel?

I detta projekt valde vi på att gå med takspots med LED-lampa som har en Watt-styrka på 5W. Den ger bra med ljus och motsvarar ungefär en klassisk halogenlampa på 50W. 

När det kommer till ljusfärg så rekommenderar vi att gå på 3000K. K står alltså för Kelvin och beskriver färgen på ljuset. Skulle du vilja ha en mer steril miljö och kallare ljus, så kanske du skulle kunna välja något med 4000K. Men i vårt projekt valde vi 3000K och det är ganska standard för kök. Spridningsvinkeln på armaturen vi valde är 36 grader och även det ett mer än tillräckligt val för köksbelysning. 

Den bästa spotlighten på skena i köket

Vinnaren som vi valde till detta köksprojekt blev  Takspot Cylinder GU10. En superkvalificerad LED-spotlight med bra teknisk specifikation till ett oerhört lågt pris (under femhundringen). Detta gäller inte bara kök utan den passar utmärkt i de flesta miljöer som ex. restaurang, butik, hall, kontor, offentlig miljö osv. Just denna modell kommer i två olika färger: svart och vit. 

Takspot Cylinder GU10

Varför är spottar det bästa valet för köket?

En fördel med spottar i köket är att du får en möjlighet att rikta ljuset på den specifika ytan du använder. Ibland kanske du står vid spisen och behöver mer ljus där, en annan gång står du vid arbetsbänken och hackar lök. Med spottar på skena i taket kan du enkelt bestämma själv vilka ytor du vill belysa, utefter ditt behov. Som ett råd kan vi även säga att precis som i vårt köksprojekt så rekommenderar vi att sätta strömskenan centrerat över hela köksytan för att möjliggöra att du når alla ytor som du vill. Samtidigt slipper du skuggor och liknande när du arbetar i köket. Här kan du titta på fler spottar och välja rätt spotlight för skena

Jag behöver strömskenor/belysningsskenor – Är det enkelt att arbeta med?

Ja! Det är supersmidigt att arbeta med belysningsskenor. Det gäller bara att välja en skena som är kompatibel med din belysning. Vi valde Global Trac Pro (3-fas) som märke på strömskenan. Detta är en absolut standard i Sverige och Europa, vilket medför att du i stort sett kan välja vilka spottar som helst utan att oroa dig för att det inte ska passa. Förutom att det är en standard så är det en skena av allra högsta kvalitet och väldigt snygga i finish. De kommer i tre olika färger: svart, vit och grå. 

Vad du behöver göra är att montera din strömskena efter hur du vill ha det. Du kan fästa den dikt an mot tak eller pendla ner skenen (kan vara snyggt om du har högt i tak). Ska du koppla samman flera skenor så köper du enkelt till diverse kopplingar. Likaså gäller monteringstillbehör. Skulle du behöva anpassa längd går det alldeles utmärkt att kapa skenorna med en såg eller dylikt. Du kan även bygga på skenorna på ett enkelt sätt. 

LED-list till kök skapar trivsam kökbänkbelysning

Som kompliment till spotlights i köket brukar många vilja ha en god arbetsbelysning på köksbänken. Detta uppnås med välplanerade LED-lister som köksbänkbelysning. Eftersom alla kök ser annorlunda ut i storlek och mått så krävs det en måttanpassad, skräddarsydd lösning som både Xcen och Ljuskoncept kan assistera er med. 

Vad kostar det med spotlights i kök?

Ska du ha belysning i köket så är spotlights på skena något vi verkligen rekommenderar. Det ger ett bättre ljus än en enkel lampa och flexibiliteten är betydligt större. Ur estetisk synvinkel kan det göras väldigt snyggt med matchande färger, skuggspel på väggar och dimmerstyrning. 

I vårt projekt som du ser på bilderna har vi byggt ett skensystem i U-form med tre separata skenor av märket Global Trac. Vi har placerat dessa dikt an mot tak och kopplat dem till två olika tändningar. På så sätt kan användaren välja att tända, släcka eller dimra ljuset i två separata sektioner. 

Vad ingår i detta belysningsexempel (prisbild): 
7 stycken Spotlights GU10, 3000 kelvin (2779:-)
4 meter Global Trac 3-fas strömskena (730:-)
2 stycken Global Trac L-kopplingar (446:-)
2 stycken Global Trac Ändstycken (24:-)

Totalt: 3979:-

Det blir en liten peng men resultatet är värt det och kommer att njutas av i väldigt många år. 


Du hittar produkterna här