Så här bygger ni ihop skenor för belysning

Nedan beskriver vi hur ni bygger ihop spotlightsskenor och hela system för belysning. Vi refererar till Global Trac skenor. Andra trefas system från andra tillverkare som till exempel Erco, Norlux, fungerar på samma sätt.

Global skenan är mycket vanlig i svenska lokaler idag och alla 3-fas spotlights från alla möjliga belysningstillverkare passar i denna skena.

Vad behöver jag för mitt skensystem (Global Trac)?

Xcen har tagit fram ett planeringsverktyg där du kan räkna ut och visuellt få fram vilka delar du behöver till ditt skensystem med Global Trac. Det fungerar som en konfigurator som tar fram relevanta artiklar baserat på de parametrar du fyller i. Det finns det fler tillbehör och armaturer att ta del av än just i detta verktyg, men det ger dig en snabb förståelse om uppbyggnad och kostnad. Efter din uträkning av strömskenor och skensystem kan du snabbt lägga produkter i varukorgen och genomföra ditt köp på Sveriges mest prisvärda belysningshandel (www.xcen.se).

Rak belysningsskena

Till en rak belysningsskena behövs: skena, anslutning och ändbit.
Anslutningen och ändbit fästes i varsin ända av skenan.

Guide belysningsskena

Guide till delar i rak belysningsskena

Ändbiten är en plastplugg som måste sitta på änden för att hindra att folk kan få ström i sig om de vidrör änden på skenorna.
Till anslutningen kopplar med el med en anslutningskabel. Kabel kopplas till en skruvplint inne i anslutningen. Anslutningskabel kopplas sedan till vägguttag eller till en fast anslutning. I båda fallen måste det vara en jordad anslutningskabel.

Anslut sladd till Global trac skena

Inkoppling av anslutningssladd till global trac skena

Global Trac skenorna går att kapa till önskad längd med vanlig bågfil. Till exempel behöver man 3,4m skena så kan man köpa 2st 2m skenor och kapa den ena till 1,4m. Sedan kopplar man ihop dem med en sammankoppling. Fördelen med att använda 2m skenor istället för en 4m belysningsskena är att 4m skenor är väldigt dyra att frakta.

Pendla ner skenor med wire

I många lokaler önskar man pendla ner skenor till en speciell höjd för att innertaket är alldeles för högt. Då finns det ett smidigt vajerkit för att göra detta. Cylindern som fästes på skenan låser automatiskt vajern och man behöver därför inte krångla med skruvar etc. för att fästa vajern till önskad längd. Det är bara att dra i vajern till önskad längd.

Guide montera vajerfäste

Monterinsinstruktion med vajer

1. Dra vajern genom takfästet
2. Skruva fast cylindern på skenan genom ett förborrat hål mitt i skenan
3. Dra vajern genom cylindern
4. Skruva fast takgängan i taket
5. Skruva fast takfäste i takgängan
6. Dra vajern i cylindern till önskad längd

Skapa stora spotlights skensystem

I stora lokaler, som t.ex. restauranger, butiker, museum, bygger man ofta ihop system med skenor. Det räcker att ansluta skensystemet till el i en ände, sen har man ström till sina spotlights i hela systemet.

Skenorna kopplas ihop med hjälp av böjar, kopplingar, kors etc. På bilden här under ser ni en översikt över alla delar i Global Tracs skensystem

Global Trac skenystem alla delar

Guide till alla delar i Global trac skensystem

Rekommenderade avstånd

Nedan är ett par rekommenderade avstånd att sätta skenor på:

Höjd: Skenor till butiksspotlights bör sitta på minimum 2,80. Gärna 3m-3,2m. Upp till 3,5m funkar bra.

Från vägg som skall belysas: 1m-1,2m ut från produkter

I skyltfönster i butik: Så nära fönstret som möjligt, för att kunna rikta spotlightsen snett inåt. Inte blända folk som tittar in i butiken

Ansluta annat än spotlights till skenorna

För att kunna utnyttja 3-fas strömskenorna till andra apparater än spotlights, finns inkopplings-kontakter till skenorna. Dessa monteras istället för vanlig stickpropp på sladden och sen ansluter man kontakten i skenan. Smidigt sätt att koppla in till el när det är långt till ett vägguttag och man vill undvika sladdar på golvet.

ga-69

I denna adapater kan man koppla in en vanlig strömsladd